Waar moet je op letten bij aankoop van een punchmachine

Een punchmachine lijkt op een naaimachine, alleen missen er wat dingen, zoals de gleuf waar het garen door moet, maar er zijn wel naalden, speciale naalden. U kan ze hier bestellen.

Punchmachine

Waar moet je op letten

Bedenk eerst: wat wil je dat erop zit

 1. Hoeveel naalden er zijn met 1 tot 12 naalden, hoe meer naalden is sneller en platter
 2. Verlichting, niet-bij alle machines het geval, maar wel nodig.
 3. Eigenlijk nummer 1, blijft de naald altijd in de hoogste stand STIL STAAN? Bijvoorbeeld de eerste Happylock had dat niet
 4. Zijn de naalden verwisselbaar (Janome heeft dat niet. Maar deze naaimachinehandel verkoopt ook een losse koppen met naalden die je wél kan wisselen, dat is echt een aanrader. U hebt het geld er gauw uit)
 5. De motor: met het lampje totaal 65 watt of meer

De Simplicity is erg snel (mij te snel) en moeilijk te regelen. Wel heeft het 12 (!) naalden. De andere merken hebben meestal5 naalden. Deze machine is heel geschikt voor plat punchwerk en ook grote lappen

De Happylock heeft in eerste instantie een pincher uitgebracht die NIET een naalden-boven-stop heeft… erg vervelend want de naald breuk is dan hoog en het werkt erg vervelend. (Maar als je het niet gewend bent… wat-je-niet-kent…)

De punchmachine Janome FM 725, is heel goed, maarheeft een naaldenblok waar de naalden vast in zitten, dus breekt er een naald moet de hele blok worden vervangen. Die blokken zijn vrij prijzig. Mijn advies: koop gelijk een naaldenblok met verwisselbare naalden erbij, het is even slikken wat betreft prijs, maar het kan heel snel uit. Waar bestellen? de Naaimachinegarage heeft ze.

Bernina heeft geen puncher maar de CB-machines van dit merk kan je ombouwen, met een speciale toolset. Kijk wel eerst in uw gebruiksaanwijzing of uw machine geschikt is, voor u het aanschaft. Maar wees er op verdacht dat het lastig ombouwen is. Je kan ook niet naaien. Kijk even naar de prijsverschil van een toolset en machine, is dit het waard?

 • Happylock Special
 • Happylock SP1100
 • Huskylock (Husqvarna)
 • Pfaff
 • Symplicity
 • Babylock

Alleen de Janome en de superpuncher (zeer goede kwaliteit) van Babylock zijn nog verkrijgbaar bij bijv. “De Naaimachinegarage” in Stadskanaal … www.naaimachinehandel.com