De techniek

Punchen hoe doe je dat?

Eigenlijk is heel makkelijk, materiaal op de juiste plaats, voetpedaal intrappen en gaan.

Maar met wat techniek, krijg je toch meer controle en wat minder naaldbreuk.

Komt ie;

• Zorg dat je niet over harde stukken puncht. Strootjes e.d. die nog in de wol zitten kunnen ook zorgen voor naaldbreuk.

• Schuif de stof rustig en voorzichtig onder de naalden door, terwijl de naalden op hoge snelheid op en neer gaan. Trek niet aan de stof maar schuif!

• Let op bij kleding dat je niet over naden heen puncht. Het verschil in dikte kan zorgen voor naaldbreuk.

• Naaldbreuk treedt ook op na verloop van tijd als de naalden oud worden en versleten zijn. Dan is het gewoon tijd voor nieuwe naalden.

• Let ook op of de naalden er goed ingezet zijn en of ze vrij in de steekplaat (in de gaatjes) op en neer gaan.

• Bij precisiewerk mag u best langzaam naaien, maar let op dat er dan NIET aan de naalden getrokken wordt

TIPS

Punchmachine:

Wanneer het punch werk dikker wordt en moeilijker onder het beschermkapje doorschuift, zet dan dit kapje wat hoger, door de schroef los te draaien , het omhoog te schuiven en het weer vast te schroeven.

Als de machine veel lawaai gaat maken dan hebben de naalden moeite om door de hoeveelheid vezels heen te gaan. Het materiaal wordt hard. Let dan vooral goed op want naalden kunnen dan gaan breken. 

Leeg regelmatig het stofbakje onder de steekplaat. Maak ook de steekplaat schoon. 
Vooral als u met vette wol werkt, kunnen de vezels erg aan gaan koeken en kokertjes in de steekplaat vormen waardoor de naalden ook gaan breken.

• Zorg het liefst voor een hoge snelheid en ga pas met de stof schuiven als die hoge snelheid bereikt is.. Als je wilt stoppen, stop met het schuiven van de stof, haal de voet van het pedaal, wacht tot de naalden stilstaan en trek pas dan de stof onder de naalden weg.

TIPS

>Voorkom dat de naalden breken.