De techniek

Punchen hoe doe je dat?

 Zet de machine gebruiksklaar. Leg het materiaal onder de naalden. Schik het en druk het voetpedaal in, eerst langzaam maar steeds sneller naar een voor u fijne snelheid.

Beweeg de stof losjes en zo gelijkmatig mogelijk heen en weer, van voor naar achteren, van links naar rechts en omgekeerd, eventueel rondjes. Het werkstuk zal platter worden.

Als u wilt stoppen haal dan de voet van het pedaal, wacht tot de naalden stilstaan (boven) en haal pas dan de stof weg.

voorraad inspiratiebalk

U ziet, als u de stof omdraaid, dat de vezels door de stof zijn ‘gedrukt’ en ook precies waar u gepuncht hebt (en waar niet).

Wilt u een heel sterk punchwerk punch aan de onderkant de vezels als het ware terug. Doe dat nogeens aan de goede kant. Ik vind dan de kleuren veranderen omdat de stofvezels meegepuncht zijn. Maar misschien vind u dat wel mooi.

punchmachines Janome Babylock Huskilock, Pfaff, Janome
op het moment waar in ik dit schrijf heeft alleen Babylock nog een punchmachine

Punchmachine:

Wanneer het punch werk dikker wordt en moeilijker onder het beschermkapje doorschuift, zet dan dit kapje wat hoger, door de schroef los te draaien , het omhoog te schuiven en het weer vast te schroeven.

Als de machine veel lawaai gaat maken dan hebben de naalden moeite om door de hoeveelheid vezels heen te gaan. Het materiaal wordt hard. Let dan vooral goed op want naalden kunnen dan gaan breken. 

Leeg regelmatig het stofbakje onder de steekplaat. Maak ook de steekplaat schoon.

Vooral als u met vette wol werkt, kunnen de vezels erg aan gaan koeken en kokertjes in de steekplaat vormen waardoor de naalden ook gaan breken.

Zorg het liefst voor een hoge snelheid en ga pas met de stof schuiven als die hoge snelheid bereikt is.. Als je wilt stoppen, stop met het schuiven van de stof, haal de voet van het pedaal, wacht tot de naalden stilstaan en trek pas dan de stof onder de naalden weg.