Blog

de rode roos voor RooZ

Over deze blog

Marja H. Gerrijts-Rozema
Marja

Natuurlijk mag ik alles hier neer schrijven wat ik wil > op marjaa.nl, want ik bén Marja. Ik koos voor mijn hobby’s omdat die mij door lange slapeloze nachten heen hielpen.

Ik zal over die creatieve ontspanning vertellen.  Ik hoop dat ik iemand er mee help.

Niet het waarom, maar hoe is mijn leidraad.

Punchen, creatief bezig zijn, het hoeft geen kunst te zijn.

Punchmachine met stof

Een Fancyfair bij onze kerk bracht me aan het werk om een paar schilderijen te maken. Schilderen kan ik niet maar als ondernemer had ik een nieuwe machine in de winkel die ik toch moest uitproberen. Dat was de punchmachine. (Uitspraak: punsjmasjiene of punsjer)

Een hobby was geboren! Ik heb er veel mee gedaan.

klik hier voor meer hierover.

Punchen is heel makkelijk. Niet goed? Punch er over heen. al mijn creativiteit kan ik erin kwijt. De nachten duren lang, slecht slapen is bekend bij de ziekte van Parkinson. Geen juf is bereid geweest me te komen helpen, zo snachts. Dus ik pruttel wat door. Ik hoef niet te presteren van mezelf. Het hoeft geen kunst te zijn. Wel een redelijke tevredenheid… ik voel me er goed bij…. ik vind zelf dat ik leer, maar niet uitgeleerd. Bekijk het resultaat.

Duur? Nou valt mee, ik gebruik veel garen van de markt, wol, en sieraden uit eigen voorraad (ik gooi nooit wat weg) dunne stoffen, oude schilderijen van studies enzo een wat er per toeval in mijn handen komt, soms is een t-shirt 🙂 

Waar moet je op letten bij aankoop van een punchmachine

Een punchmachine lijkt op een naaimachine, alleen missen er wat dingen, zoals de gleuf waar het garen door moet, maar er zijn wel naalden, speciale naalden, vaaan 5 tot 12 stuks. U kan ze hier bestellen.

Punchmachine

Waar moet je op letten

Bedenk eerst: wat wil je dat erop zit..

 1. Hoeveel naalden er zijn met 1 tot 12 naalden, hoe meer naalden is sneller en platter
 2. Verlichting, niet-bij alle machines het geval, maar wel nodig.
 3. Eigenlijk nummer 1, blijft de naald altijd IN DE HOOGSTE STAND stil staan? Bijvoorbeeld de eerste Happylock had dat niet. de Happylock Special SP1100 wel, maar ze zijn moeiiijk te herkennen aangezien die eersten ook Special op de machine hadden staan.
 4. Zijn de naalden verwisselbaar. Janome heeft dat niet. Maar deze naaimachinehandel verkoopt ook een losse koppen met naalden die je wél kan wisselen, dat is echt een aanrader. U hebt het geld er gauw uit.
 5. De motor: met het lampje totaal 65 watt of meer.

 

 

 • Happylock Special
 • Happylock SP1100
 • Huskylock (Husqvarna)
 • Pfaff
 • Symplicity
 • Babylock Emblesier

Alleen de  superpuncher (zeer goede kwaliteit) van Babylock is  nog verkrijgbaar bij bijv. “De Naaimachinegarage” in Stadskanaal … www.naaimachinehandel.com

Wat kan je doen als je naalden steeds breken

ik kan alleen uit mijn eigen ervaring vertellen

BESCHRIJVING

• Zorg het liefst voor een comfortabele snelheid en ga dan pas met de stof schuiven.. Als je wilt stoppen, stop eerst met het schuiven van de stof, haal dan de voet van het pedaal, wacht tot de naalden stilstaan en trek pas dan de stof onder de naalden weg.

• Bij precisiewerk mag u best langzaam naaien, maar let op dat er dan NIET aan de naalden getrokken wordt.

• Zorg dat je niet over harde stukken puncht. Strootjes e.d. die nog in de wol zitten kunnen ook zorgen voor naaldbreuk.

• Schuif de stof rustig en voorzichtig onder de naalden door, terwijl de naalden op hoge snelheid op en neer gaan. Trek niet aan de stof maar schuif!

• Let op bij kleding dat je niet over naden heen puncht. Het verschil in dikte kan zorgen voor naaldbreuk.

• Let ook op of de naalden er goed ingezet zijn en of ze vrij in de steekplaat (in de gaatjes) op en neer gaan.

• Naaldbreuk treedt ook op na verloop van tijd als de naalden oud worden en versleten zijn. Dan is het gewoon tijd voor nieuwe naalden.

Voordelig bij “De Naaimachinegarage ‘

Bedankt

Iedereen bedankt voor alle steun en aanmoedigingen in al die jaren dat ik al aan de knutsel ben. Ook de mensen van Sohosted voor de practische hulp. Ik zal geen kunstenares worden, geen IT-er maar ik heb toch veel fijne uurtjes zo doorgebracht zo.

Dat betekend niet dat u van me af bent!