Bedankt

bedankt hoor! zegt Marja

Iedereen bedankt voor alle steun en aanmoedigingen in al die jaren dat ik al aan de knutsel ben. Ik zal geen kunstenares worden, geen IT-er maar ik heb toch veel fijne uurtjes zo doorgebracht

Nee dat betekend niet dat je van me af bent 🙂

Punchen, creatief bezig zijn, het hoeft geen kunst te zijn.

Punchmachine met stof

Een Fancyfair bij onze kerk bracht me aan het werk om een paar schilderijen te maken. Schilderen kan ik niet maar als ondernemer had ik een nieuwe machine in de winkel die ik toch moest uitproberen. Dat was de punchmachine. (Uitspraak: punsjmasjiene of punsjer)

Een hobby was geboren! Ik heb er veel mee gedaan.

klik hier voor meer hierover.

Punchen is heel makkelijk. Niet goed? Punch er over heen. al mijn creativiteit kan ik erin kwijt. De nachten duren lang, slecht slapen is bekend bij de ziekte van Parkinson. Nee geen juf is bereid me te komen helpen, zo snachts. Dus ik pruttel wat door. Ik hoef niet te presteren van mezelf. Het hoeft geen kunst te zijn. Wel een redelijke tevredenheid… ik voel me er goed bij…. ik vind zelf dat ik leer, niet uitgeleerd. Bekijk het resultaat.

Duur? Nou valt mee, ik gebruik veel garen van de markt, wol, en sieraden uit eigen voorraad (ik gooi nooit wat weg) dunne stoffen, oude schilderijen van studies enzo een wat er per toeval in mijn handen komt, soms is een t-shirt 🙂

Waar moet je op letten bij aankoop van een punchmachine

Een punchmachine lijkt op een naaimachine, alleen missen er wat dingen, zoals de gleuf waar het garen door moet, maar er zijn wel naalden, speciale naalden. U kan ze hier bestellen.

Punchmachine

Waar moet je op letten

Bedenk eerst: wat wil je dat erop zit

 1. Hoeveel naalden er zijn met 1 tot 12 naalden, hoe meer naalden is sneller en platter
 2. Verlichting, niet-bij alle machines het geval, maar wel nodig.
 3. Eigenlijk nummer 1, blijft de naald altijd in de hoogste stand STIL STAAN? Bijvoorbeeld de eerste Happylock had dat niet
 4. Zijn de naalden verwisselbaar (Janome heeft dat niet. Maar deze naaimachinehandel verkoopt ook een losse koppen met naalden die je wél kan wisselen, dat is echt een aanrader. U hebt het geld er gauw uit)
 5. De motor: met het lampje totaal 65 watt of meer

De Simplicity is erg snel (mij te snel) en moeilijk te regelen. Wel heeft het 12 (!) naalden. De andere merken hebben meestal5 naalden. Deze machine is heel geschikt voor plat punchwerk en ook grote lappen

De Happylock heeft in eerste instantie een pincher uitgebracht die NIET een naalden-boven-stop heeft… erg vervelend want de naald breuk is dan hoog en het werkt erg vervelend. (Maar als je het niet gewend bent… wat-je-niet-kent…)

De punchmachine Janome FM 725, is heel goed, maarheeft een naaldenblok waar de naalden vast in zitten, dus breekt er een naald moet de hele blok worden vervangen. Die blokken zijn vrij prijzig. Mijn advies: koop gelijk een naaldenblok met verwisselbare naalden erbij, het is even slikken wat betreft prijs, maar het kan heel snel uit. Waar bestellen? de Naaimachinegarage heeft ze.

Bernina heeft geen puncher maar de CB-machines van dit merk kan je ombouwen, met een speciale toolset. Kijk wel eerst in uw gebruiksaanwijzing of uw machine geschikt is, voor u het aanschaft. Maar wees er op verdacht dat het lastig ombouwen is. Je kan ook niet naaien. Kijk even naar de prijsverschil van een toolset en machine, is dit het waard?

 • Happylock Special
 • Happylock SP1100
 • Huskylock (Husqvarna)
 • Pfaff
 • Symplicity
 • Babylock

Alleen de Janome en de superpuncher (zeer goede kwaliteit) van Babylock zijn nog verkrijgbaar bij bijv. “De Naaimachinegarage” in Stadskanaal … www.naaimachinehandel.com

Wat kan je doen als je naalden steeds breken

ik kan alleen uit mijn eigen ervaring vertellen

BESCHRIJVING

• Zorg het liefst voor een comfortabele snelheid en ga dan pas met de stof schuiven.. Als je wilt stoppen, stop eerst met het schuiven van de stof, haal dan de voet van het pedaal, wacht tot de naalden stilstaan en trek pas dan de stof onder de naalden weg.

• Bij precisiewerk mag u best langzaam naaien, maar let op dat er dan NIET aan de naalden getrokken wordt.

• Zorg dat je niet over harde stukken puncht. Strootjes e.d. die nog in de wol zitten kunnen ook zorgen voor naaldbreuk.

• Schuif de stof rustig en voorzichtig onder de naalden door, terwijl de naalden op hoge snelheid op en neer gaan. Trek niet aan de stof maar schuif!

• Let op bij kleding dat je niet over naden heen puncht. Het verschil in dikte kan zorgen voor naaldbreuk.

• Let ook op of de naalden er goed ingezet zijn en of ze vrij in de steekplaat (in de gaatjes) op en neer gaan.

• Naaldbreuk treedt ook op na verloop van tijd als de naalden oud worden en versleten zijn. Dan is het gewoon tijd voor nieuwe naalden.

Voordelig bij “De Naaimachinegarage ‘